Izleti

Gradac se nalazi u blizini mnogo atraktivnih turističkih destinacija:

Podaca

podaca

Naselje Gornja Podaca se razvilo na obroncima Biokova, uz crkvu sv. Ivana Krstitelja, pod tim imenom prvi put se spominje u 15.st, a datira još iz mlađeg kamenog doba. Odabir lokacije tadašnjeg stanovništva bio je logičan, obzirom da su napadi dolazili s mora, pa se pod Biokovom bilo lakše obraniti. Nad selom dominira do danas sačuvana „Kula“, koja je podignuta radi obrane od turskih napada.

Crkva Sv. Ivana Krstitelja na groblju u Staroj Podaci sagrađena je između 11. i 12. St. a smatra se jednom od najznačajnijih predromaničkih crkava u Dalmaciji. Nedaleko od crkve Sv. Ivana, bila je sagrađena crkva Sv. Stjepana koja je u 18. st porušena da ustupi mjesto današnjoj crkvi koja je izgrađena 1762. god. Oko crkve je groblje, a na njemu stećak.

Od 1571 god. kada se spominje Gornja Podaca, život u planini nije bio lak. Živjelo se od stočarstva i poljoprivrede. Nakon potresa 1962. god, cjelokupno stanovništvo se preselilo na područje uz more. I dok donja Podaca već 50 godina živi uglavnom od turizma, gornja ili stara tek sada opet dolazi u centar interesa.

Baćinska jezera

baćinska jezera

Dragulji netaknute prirode koji se nalaze u neposrednoj blizini mora i uz samu deltu rijeke Neretve, s kojom čine prirodno stanište ptica močvarica, divlje patke, crne liske i drugih vrsta. Baćinska jezera čine sedam međusobno spojenih jezera dubine 5 do 35 metara.

Bogata su ribom, posebno cipolom i jeguljom. Obiluju čistim izvorima koji izviru iz planinskih masiva pa se koriste za opskrbu pitkom vodom stanovnika Ploča, Gradca i okolnih mjesta. Zimi se razina jezera podigne preko 2,5 metra, te se tunelom ispod Jadranske magistrale višak vode odvodi u more. Ljeta su blaga i topla, puna mirisa i boja, oplemenjena pjevom ptica pjevica i kreketom žaba, idealna za miran odmor, šetnje i izlete u prirodu. Jezera su u prosjeku toplija od mora pa su ugodna za kupanje, vožnju lađom i surfanje.

River safari na Neretvi

safari na neretvi

Provezite se u lađi, tradicionalnom neretvanskom plovilu, kroz stotine kanala i zavirite u netaknuto srce neretvanske močvare. Prođite mjesta kojima su nekada plovili Grci, Iliri, Rimljani, a neretvanski gusari započinjali napade na neprijateljske galije. U tom savršenom labirintu neretvanskih kanala, 40-tak kilometara udaljenih od Gradca, okićenih prekrasnim lopočima kriju se staništa jedinstvenih primjeraka ptica.

http://www.adria-restaurant.hr/fotosafari (VIDEO)

Arheološki muzej Narona

narona

Posjetite muzej u Vidu, gdje se nalaze ostaci antičke Narone. Četrdeset kilometara udaljen od Gradca, izgrađen na lokalitetu antičkog hrama posvećenog rimskom caru Augustu, prikazuje jedinstvenu kolekciju antičkih statua nastalih u 1.st.prije Krista. Na tom jedinstvenom arheološkom nalazištu pronađeno je 15 kipova rimskih careva i drugih pripadnika carske obitelji. Ukupno je izloženo oko 900 nalaza (statue, keramika, nakit, staklo, novac…) s različitih lokacija u Naroni. Arheološki muzej Narona predstavlja jedinstvenu i nezaobilaznu destinaciju za sve ljubitelje kulture, umjetnosti, povijesti i arheologije.

Svetište Veprić

vepric

Hrvatsko lurdsko svetište VEPRIC osnovao je 1908.g. biskup dr. Juraj Carić (1867-1921), koji je i pokopan u svetištu. Prirodna špilja i cijeli krajolik s brežuljcima, raslinjem i potokom među njima, živo podsjeća na Lurd, gdje se je Blažena Djevica Marija 1858.g. ukazala 18 puta. U ovom središtu podignuta je kapela sa sakristijom, oltar na trgu, ispovjedaonice, postaje križnog puta, dom za duhovne vježbe, staze za procesije. Podignuta je i nova kuća za potrebe svetišta i duhovne vježbe. Zbog svoje prirodne ljepote i tišine ovo je svetište veoma posjećeno kroz cijelu godinu, a glavni su hodočasnički dani: 11.2., 25.3., 15.8., 7. i 8.9..

Biokovo

biokovo

Biokovo je proglašeno Parkom prirode zbog izuzetinih vrijednosti biljnih i životinjskih vrsta, te prirodnih ljepota. Prostire se na površini od 196 četvornih kilometara i obuhvaća planinski masiv od prijevoja Dupci do Gornjih Igrana, u dužini od oko 30 km. U Parku se nalazi i Biokovski botanički vrt Kotišina. Najviši vrh planine Biokovo je sv. Jure, visok 1762 m. Za vrijeme vedrih dana dalekozorom se može vidjeti 252 km udaljeni vrh Monte Gargano na talijanskoj obali. Glavna obilježja Parka prirode Biokovo: jame - do sada najdublja otkrivena jama je Amfora (790 m), više od 40 endemičnih biljnih vrsta, značajna paleontološka nalazišta, prekrasni krajolici i vidikovci, te svi tipični fenomeni krša - vrtače, škrape, kamenice, špilje, ledenice.

Nacionalni park Mljet

Otok Mljet  je osmi po veličini hrvatski otok, smješten nedaleko od poluotoka Pelješca, Dubrovnika i otoka Korčule.  Odlikuje se sredozemnim podnebljem, suhim ljetima i blagim zimama s približno čak 2500 sunčanih sati na godinu, što ga čini jednim od najsunčanijih jadranskih otoka.

mljet

Prekrasna priroda, kristalno čisto more, jezera, otočići,  bogato kulturno nasljeđe, čine otok Mljet uistinu rajem na zemlji te jednim od najljepših ronilačkih destinacija. O njegovim ljepotama mnogi su pisali i pjevali, a onaj koji jednom na Mljet dođe, uvijek mu se vraća. Poznati časopis Time je svrstao Mljet među 10 najljepših otoka svijeta. O njegovoj ljepoti govori i njegovo antičko ime Melita, koje dolazi od grčkog „melite nesos“, što znači medeni otok.

mljet

Na Mljetu u prirodi raste čak 25 vrsta orhideja a 70% površine otoka je prekriveno šumom pa zbog toga Mljet nazivaju i „zeleni otok“. Na više lokacija na otoku se nalazi mulj koji je pogodan za liječenje raznih kožnih i reumatskih bolesti. Osim meduze Aurelije koja se ne može pronaći nigdje drugo na svijetu, zanimljiva je i djelomično potopljena špilja Rikavica koja za vrijeme olujnog nevremena proizvodi zastrašujuće urlike. U brojnim mljetskim špiljama obitava čak 17 vrsta šišmiša.

mljet

 Ovaj po mnogima najljepši i najšumovitiji otok Jadrana, jedan je od najatraktivnijih i kulturno-povijesno najzanimljivijih bisera Mediterana, kojeg iz godine u godinu posjećuju brojni turisti. Posjećuju ga zaljubljeni parovi, ljubitelji i istraživači prirode, zaljubljenici na tragovima povijesnih priča i legendi, istraživači daleke prošlosti i kulturno-povijesnih zanimljivosti. Zbog iznimno atraktivnih krajolika zapadni dio Mljeta je 1960. postao prvi nacionalni park na Jadranu. Naselja u nacionalnom parku: Babine Kuće, Soline, Njivice, Goveđari, Pomena, Pristanište, Tatinica te Polače, u kojima se nalazi druga najveća rimska palača na hrvatskoj obali.

S vanjske obale, prema južnom moru, područje je strmo je i puno urušenih pećina, dok je dio okrenut kopnu i buri niži i znatno pristupačniji. Na tom dijelu su brojne endemične dalmatinske biljke, na čelu s izvanserijskom ljepoticom - zakonom zaštićenom dubrovačkom zečinom.

Nacionalni park Krka

je sedmi nacionalni park u Hrvatskoj poznat po velikom broju jezera i slapova. Postao je nacionalni park 1985. god i dobio je ime po rijeci Krki koja je dio parka. Nacionalni park je lociran u središnjoj Dalmaciji,samo par kilometara od grada Šibenika, 190 kilometara od Gradca. Prostire se na 142 kvadratna kilometra, od kojih 25,6 kvadratnih kilometara čini vodena površina. Ovo je područje izrazito bogato i raznolikom florom i faunom. Hidroelektrana Jaruga ispod slapa Skradinskog buka je druga najstarija hidroelektrana u svijetu i prva u Europi. Sagrađena je 28.08.1895., samo tri dana nakon prve svjetske hidroelektrane na slapovima Niagare

krka

NP Plitvička jezera

Najistaknutiji i najposjećeniji među osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj - Plitvička jezera, osnovan je 1979.godine. Nalazi se otprilike 140km od Zagreba te 219km od Splita. Najveći i najstariji hrvatski nacionalni park obiluje bogatstvom geomorfoloških oblika, staništa šuma i travnjaka, flore i faune, te kulturne baštine i konačno turističke ponude. Moguće aktivnosti u parku: pješačenje, planinarenje, vožnja električnim brodom i vlakom, fotografiranje, vožnja biciklom, skijanje, veslanje.

Iako svaki kutak parka nije dostupan posjetitelju, na raspolaganju su kilometri pješačkih staza i drvenih mostića za istraživanje i šetnju u prirodnom okruženju koje se neprestano mijenja i zadivljuje svojom ljepotom te kilometri staza za bicikliste. Sastavni i nezaobilazni dio sustava razgledanja su i plitvički vlakići pomoću kojih možete dosegnuti neke udaljenije točke parka i na određenim lokacijama uživati u panoramskom pogledu na jezera, kao i plitvički električni brodići koji plove najvećim jezerom Kozjak, povezujući zone Donjih i Gornjih jezera

Poluotok Pelješac

Pelješac je najveći poluotok u Dalmaciji na kojem se smjestilo nekoliko slikovitih mjesta. Razne kulture ovdje su ostavile povijesne tragove u arhitekturi koje se i danas mogu vidjeti. Stanovništvo se bavi turizmom i vinogradarstvom, proizvodeći neka od najkvalitetnijih vina u Hrvatskoj.

Hvar

najduži otok na Jadranu, smješten je između poluotoka Pelješca i Makarskog primorja te otoka Korčule, Brača i Visa. Teško je reći što više očarava na Hvaru, njegova priroda ili povijesni gradići. Poznat je po svojoj izuzetno blagoj klimi i zavodljivom mirisu polja lavande, kao i i grožđa koje se pod hvarskim sunčanim zrakama pretvara u najbolje vino.

hvar

Korčula

Korčula je šesti jadranski otok po veličini i najnastanjeniji od svih otoka Dalmacije. Otok pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji i ima površinu od 276 km četvornih.(Ovdje ubaciti udaljenost od Gradac).Otok Korčula navodno je bila dom grčke junakinje Kerkyre, po kojoj je Korčula dobila ime, kao i dom svjetskog putnika Marca Pola. Otok je nastanjen još od pretpovijesti o čemu svjedoči Vela spilja, zaštićeno arheološko nalazište kao i raznolika povijesno-kulturna baština, kao npr. viteška igra -moreška, u kojoj se vitezovi u crnim i crvenim kostimima bore za naklonost dame.

korcula

Grad Korčula je središte otoka, smješten na njegovu istočnom dijelu, pravi je primjerak srednjevjekovnoga grada, nekada je bio zasebna cijelina da bi se kasnije spojio s kopnom otoka.

Split

Split je grad smješten u srednjoj Dalmaciji, u središtu Adriatika i njegove obale. Na sjeveru graniči sa planinom Mosor i brdom Kozjak, dok na zapadu ga zaokruje brdo Marjan koje se uzdiže ponad staroga grada. Grad Split okružen je mnogim otocima i otočićima, no najpoznatiji su: Brač, Hvar, Šolta i Čiovo.

split

Splitska kulturna i povijesna baština najviše se može naći unutra zidina Dioklecijanove Palače, koja skriva mnoge muzeje,narodno kazalište, stare crkve, Katedralu Sv. Duje iz 7.stoljeća. Palača je napravljena u doba Monarha Dioklecijana.

Rafting Cetina

Rafting je bez sumnje jedan od najuzbudljivijih načina istraživanja riječnih tokova i slikovitosti njihovih obala. Negdje u zabiokovskom zaleđu na obali rijeke Cetine, poslije kraće obuke, započinje četrdesetminutno spuštanje niz rijeku. Brzi i zapjenjeni brzaci ove bistre planinske rijeke vode do Radmanovih Mlinica. Tu prestaje pustolovina, a šetnja stoljetnom šumom ili kupanje doista prija.

cetina

Dubrovnik Grad

Dubrovnik se nalazi na jugu hrvatskoga primorja, u dubrovačko-neretvanskoj županiji. Dubrovnik ima izuzetno bogatu turističku i kulturno-povijesnu ponudu koja je vidljiva u izuzetno prirodnoj ljepoti i očuvanosti baštine. Zasigurno jedan od najatraktivnijih i najpoznatijih gradova Sredozemlja, smješten u podnožju Srđa, u dolini koju prema jugozapadu zatvara uzvisina Lapada s najstarijim dijelom Dubrovnika.

dubrovnik

Stradun- stara gradska jezgra spojena je s predgrađem na drugoj strani doline, nasipanjem močvarne doline između Gruškoga zaljeva i Staroga Porta, pa je tako Stradun postao gradsko središte i njegova glavna ulica, spajajući Ploče na istoku i Pile na zapadu.

BiH

Bosna i Hercegovina je zemlja u obliku srca, smještena u srcu jugoistočne Europe. Ovdje se susreću istočne i zapadne civilizacije koje, unatoč povremenim sukobima, pojačavaju i obogaćuju jedna drugu kroz dugu i fascinantnu povijest.

bih

Bosna i Hercegovina se prostire na 50 000 km2 te ima izlaz na Jadransko more u dužini 13km obalne linije. Sjeverni i centralni dio zove se Bosna, što potječe od stare indo-europske riječi “bosana”, što znači voda, a južni dio, oko drevnoga Huma kojim je vladao Herceg Stjepan Kosača,naziva se Hercegovinom još od zauzimanja od strane Otomanskih osvajača. BiH obiluje nepreglednim nizom prirodnih pejzaža, kultura, tradicija i ljudi, koji održavaju poznatu gostoljubivost Bosne i Hercegovine.

Međugorje

Vjeruje se da se Gospa ukazala grupi djece godine 1981. Zahvaljujući ovim ukazanjima ovo malo selo je postalo jedno od najvažnijih marijanskih svetišta u svijetu, mjesto okupljanja mnoštva hodočasnika i jedan od najvećih molitvenih centara cijelog svijeta. Nebrojeno mnogo ljudi tvrdi da su ovdje našli vjeru i mir. Posjetite brdo ukazanja te prisustvovujte misi u lokalnoj crkvi.

medugorje

Visoravan koja se nalazi na desnoj obali rijeke Neretve, čije je središte grad Čitluk, spada u projekt „Vinske ceste Hercegovine“ u kojima možete kušati i kupiti kvalitetna vina (prvenstveno Žilavku i Blatinu).

Kraj je poznat po sočnim smokvama, slatkom grožđu i vrhunskom duhanu, a u brdskim područjima proizvodi se originalan sir iz mijeha. Vinarija u Ljubuškom djeluje još od 1882. godine i kao takva je najstarija vinarija u Bosni i Hercegovini.

Vinarija se ponosi svojim dugogodišnjim nasadima Žilavke, Blatine, te mladim nasadima Merlota, Sauvignona, Zweigelta i drugih vrhunskih sorti. Detaljne informacije o vinskim podrumima pogledajte na www.vinskacesta.ba

Vodopad Kravice

Dragulj ovog područja je kristalno čista rijeka Trebižat. Jugoistočno od Ljubuškog, u Studencima, nalazi se slap Kravice. Sa širinom od 120 m i visinom od 25 m, Kravice su jedan od najvećih i zasigurno najimpresivnijih slapova u Hercegovini. Voda je svojom snagom pada, u podnožju vodopada, napravila prirodni bazen. Ovo je omiljeno lokalno kupalište i izletište, a u zadnje vrijeme dolaze i turisti sa svih strana. Ovo mjesto je najbolje posjetiti u proljeće kada je najviša razina vodopada a okolna priroda se zaogrnu blještavim zelenilom.

kravice

Mostar

Uzbudljivo putovanje prepuno kontrasta – stjenovito obalno područje se postupno utapa u bogato zelenilo doline Neretve puno mirisnih plantaža citrusnog voća i kivija. Mostar, grad poznat kao “mjesto stapanja kultura”. Prevladavajući utjecaj stoljećima duge Turske vladavine, visoki i vitki minareti koji posežu za nebom, kamenom popločane ulice bazara s ritmičkim udarcima čekića po bakrenim pločama koje se pretvaraju u privlačne suvenire, kuće s ornamentalno ukrašenim drvenim balkonima, podsjetit će Vas na prošla vremena. Uistinu mjesto gdje istok susreće zapad.

mostar

Smješten na obalama rijeke Neretve, i kulturno je i gospodarsko središte Hercegovine, a ujedno i najveći grad u Hercegovini. Mostar je jedan od tri službena grada Bosne i Hercegovine.Grad je ime dobio po čuvarima mostova (mostarima) na obalama rijeke Neretve. Ubraja se u jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini. U njemu se nalazi Stari most, srce Mostara, i njegova obnova nakon rušenja 1993. godine znači da se život polako ali sigurno vraća u normalu u najljepšem gradu u Bosni i Hercegovini. Stari most se zajedno sa starim gradom od 2005. godine nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. Gradsko područje (Mostar i njegova okolina) se geografski može opisati kao čvorište sjeverne, zapadne i istočne Hercegovine. Kroz centar grada se proteže kanjon rijeke Neretve pa je Mostar poznat i pod nadimkom "grad na rijeci Neretvi". Izgradnjom brane za HE Mostar na rijeci nastala je akumulacija Mostarsko jezero.

Počitelj

Ovaj tihi orijentalni gradić nalazi se 3 km sjeverno od Čapljine u pravcu Mostara. Ovo jedinstveno naselje uvršteno je na UNESCO-vu listu. Iako se grad prvi put spominje u pisanim dokumentima 1444. godine, pretpostavlja se da ga je dao izgraditi bosanski kralj Tvrtko 1383. godine. Ovaj srednjovjekovni gradić imao je mediteranski izgled, ali je nakon turskog osvajanja orijentalno preoblikovan. Mješavina ova dva graditeljska stila daje Počitelju posebnu dimenziju.

pocitelj

Izuzev izvanredne orijentalne arhitekture i osmanlijskog „štiha“, Počitelj je zanimljiv i poznat kao domaćin likovnoj koloniji sa najdužom tradicijom u jugoistočnoj Evropi. Hadži-Alijina džamija, Sisman-Ibrahimpašina medresa i Gavrankapetanovićeva kuća su rekonstruirane i svi ovi objekti su otvoreni za posjetioce. Najzanimljiviji objekt u Počitelju je Sahat-kula, visoka tvrđava koja se na vrhu brda izdiže iznad grada. Ona je bila dom stražarima koji su pazili da ne bi došlo do moguće neprijateljske invazije kroz neretvansku dolinu.