Fotogalerija

Gradac

Gradac najjužnije turističko naselje na Makarskoj rivijeri, smješteno je na pola puta između Splita i Dubrovnika. Ono što je posebno zanimljivo, gradačka rivijera na 16 kilometara obale, ima gotovo 10 kilometara šljunčanih plaža. Takav omjer prirodnih šljunčanih plaža u odnosu na ukupnu duljinu obale je doista rijetkost u akvatoriju istočnoga Jadrana. Osim iznimne prirodne ljepote krajobraza, more je iznimne čistoće, visokog ranga specifične azurne nijanse i visoke prozirnosti. Kontrast obali su visovi obližnjeg tajanstvenog Biokova – planinskog masiva koji predstavlja svjetski fenomen po broju i ukupnoj duljini jama, spilja i drugih specifičnih kraških oblika.

Područje Gradca bilo je naseljeno još u pretpovijesna vremena. O tome svjedoče brojne kamene gomile iz brončanog i starijeg željeznog doba. U antičko doba na području Gradca se najvjerojatnije nalazio rimski civitas Biston, koji je kao primorsko središte pripadao koloniji Naroni, važnom rimskom uporištu na današnjem hrvatskom tlu.

Na lokalitetu Gradina pronađen je ulomak vijenca monumentalne građevine iz II.- III. stoljeća, kao i primjerci rimskog novca. Pored hotela Laguna pronađen je niz grobova pa se smatra da je na toj lokaciji bila rimska nekropola.

Na području današnjeg Gradca bio je smješten i srednjovjekovni grad, Lapčan ili Labinac, njega spominje bizantski car Konstantin Porfroge X. st. pod nazivom Labineca. Gradac se pod današnjim imenom prvi put spominje 1649. god. Dobio je ime po utvrdi koja se nalazila na uzvisini iznad današnje crkve Sv. Mihovila, a sagrađena je vjerojatno tijekom Kandijskog rata (1645 - 1669).

Prema crtežu mletačkog vojnog inženjera i kartografa Giuseppea Santinia, koji prikazuje pomorsku i kopnenu mletačko-osmanlijsku bitku oko Gradca godine 1666.

Zalazak Sunca

U smiraj dana, kad prve zvijezde sinu, sunce i more stvaraju predivnu razglednicu. Golemo crveno sunce uranja u more obasjavajući lagane oblake snopovima sunčevih zraka.

Zagrljaj mora, zalazećeg sunca i neba, koje je svake večeri iznova obojano različitim tonovima jarkih boja, stvara nevjerojatno toplu atmosferu zbog koje istoga trena poželite otputovati u naše južne krajeve.

Gradac - Stara Sela

U napuštenom zaselku Čista iznad Gradca, sjedište nekadašnje Fragostinove nahije i danas postoje ostaci stare kule iz XVI. st. Oko njega se i danas nalaze ostaci niza napuštenih kuća, koje imaju tipične značajke graditeljstva ovog kraja.

Jedna od najstarijih postojećih građevina na području Gradca je kapela Sv.Paškvala na brdu Plana, nadsvođena bačvastim svodom, a prekrivena krovom na dvije vode. Uz staru župnu crkvu Sv. Ante nalazi se mjesno groblje, a nova župna crkva Sv. Mhovila, sagrađena je 1852. g. u samom mjestu, na predjelu Gradina kasnoantičkom lokalitetu. U crkvi su tri mramorna oltara s kipovima, među kojima je najzanimljiviji stari drveni kip Sv. Roka. U crkvi se nalazi i stara kamena krstionica, vjerojatno podrijetlom iz stare crkve.

Hotel Sunce

Uživajte u još fotografija našeg hotela:

Smještaj

Hotel Sunce ima 33 dvokrevetne sobe - od kojih su samo 3 sobe bez pogleda na more, ostale su sve s pogledom na more.